zondag 26 mei 2013

Damherten in de Amsterdamse Waterleiding Duinen

Op zaterdag 25 mei door de Amsterdamse Waterleiding Duinen gestruind. Geweldige ervaring! Ik was er nog nooit geweest. Het landschap is afwisselend en je mag, in tegenstelling tot de meeste andere duingebieden, buiten de paden "struinen". Als je de weg weet (en dat wist onze gids!), sta je regelmatig oog in oog met één, enkele, meerdere of zelfs grote groepen Damherten. Je mag er van vinden wat je wilt dat deze, niet van origine daar thuis horende, gras-eters daar rond hobbelen, ze hebben in ieder geval een belangrijke taak bij de instandhouding van het ecologisch evenwicht. En het is een fantastisch gezicht! Ook behoorlijk wat vogels gehoord en zien vliegen, maar die tijdens een wandeling vastleggen is erg lastig. Daarom volsta ik deze keer met Damherten. Het zijn niet de beste foto's (te weinig licht voor grote scherptediepte), maar ze geven zeker een indruk van wat je daar kunt meemaken!
 
 
 
Rustig grazende bok; het gewei begint al weer te groeien.
 
 
In de buurt liggen de dames rustig te zonnen
 
 
en zo nu en dan ook nog maar een hapje te nemen, zonder daar al te veel moeite voor te doen.
 
 
Hé, wat zie ik daar nou weer? 
 
 
Mensen! Wegwezen! Ondanks het feit dat deze herten vaak veel minder schuw zijn dan de van oorsprong in ons land voorkomende reeën, zijn de Damherten, zeker in deze tijd van het jaar, waarin ze zich voorbereiden op de komst van de kalfjes, zeer alert en snel op de hoeven.
 
 
Er lopen echt grote groepen rond in de duinen! De grootste groep die wij tegen kwamen bestond snel geteld uit minstens 50 exemplaren. 
 
 
Dit was die grote groep.. tenminste, een deel ervan, die in draf ons voorbij kwam.
 
 
Een mooie (jonge?) bok. Het gewei moet nog gaan komen.
 
 
Grote groepen dicht bij elkaar tussen de begroeiing. Je moet nog goed opletten om ze niet ongemerkt voorbij te lopen.