zaterdag 22 juni 2013

Vlinders en libellen

Het fotograferen van vlinders en libellen is een kunst apart. Helaas zijn er op dit moment nog niet heel veel vlinders actief. Op de warmere dagen ben ik op pad gegaan en heb drie kleine soorten voor de lens weten te krijgen. Door de stevige wind die er stond en de schuwheid van de vlinders zelf, zijn de foto's niet op ten top, maar qua waarneming zeker de moeite van het delen waard! Als je ze zelf wilt spotten, bedenk dan dat deze drie soorten alle drie relatief klein zijn! Goed opletten tussen het gras dus..

 
Het Icarusblauwtje is een kleine dagvlinder. Ga maar na hoe klein aan de hand van het klaverbloempje waar hij  nectar uit aan het drinken is.
 
 
Het Icarublauwtje is een algemeen voorkomende vlinder, dus met een beetje oplettendheid op schrale graslanden moet je hem tegen kunnen komen. De tekening van de boven en onder vleugel verschillen sterk; bovenop vrij egaal, onderop prachtige tekening
 
 
Hier is het verschil tussen boven en onder tekening goed zichtbaar. Dit is een mannetje. Vrouwtjes hebben iets meer bruin in de bovenvleugel
 
 
De Kleine vuurvlinder. Ook al zo'n klein en daardoor niet zo opvallend dag vlindertje. Deze soort is eveneens vrij algemeen, dus ook in dit geval: goed opletten als je aan het struinen bent en dan kom je dit prachtige beestje vanzelf een keer tegen.
 
 
De Sint-Jacobsvlinder is een dag actieve nachtvlinder. Qua omvang niet veel groter dan de beide dagvlinders. Zijn alle drie net iets groter dan een centimeter. Deze soort was op de Hondsrug het eenvoudigst te spotten.
 
 
Tijdens de warmere dagen waren de libellen super actief. Geweldig om ze te zien vliegen boven de vijvers. Hier twee algemeen voorkomende soorten.
 
 
Boven en onder; een Azuur waterjuffer (man). Ik kon niet kiezen tussen beide foto's, dus heb ik ze beide maar opgenomen
 
 


 
Deze Viervlek is een stuk groter dan de juffers. Ondanks het wat "saaie" kleurpatroon toch een prachtige verschijning.