zaterdag 22 juni 2013

Piepers in vogelvlucht

We zijn een weekje op stap geweest. Hof van Saksen (Nooitgedacht, strak tegen Rolde) was de bestemming. Vanzelfsprekend ging de camera mee. En hoewel het geen echte "vogeltijd" is, heb ik toch nog wat aardige foto's kunnen maken van vogels die ik tot nu toe nog niet voor de lens heb gehad. Daaronder twee soorten Piepers.
 
De boompieper. Wat een geweldig vogeltje! Begint zijn zang in boomtop en vliegt vervolgens op tot grote hoogte om dan in een duikvlucht al zingend een nieuwe positie in te nemen. Een geweldig schouwspel en mooie zang. Erg lastig om vast te leggen overigens. Het diertje is nogal schuw. Het heeft me zo'n twee uur gekost om deze foto's van acceptabele afstand te kunnen maken. Geen straf overigens! Zowel zang als vlucht zijn fascinerend.

 
In een boomkruin begint de zang
 
 
die tijdens de klim en duikvlucht wordt voortgezet
 

 
voordat een nieuwe boomtop wordt bezet, van waaruit het hele ritueel opnieuw begint

 
Op de velden vindt je een verwante variant; de graspieper. Slechts van elkaar te onderscheiden op een paar uiterlijke kenmerken en natuurlijk weer de zang.. Ook hier het ritueel van opvliegen en dalen tijdens de zang, maar dan vanaf het grasland.