zaterdag 8 februari 2014

Invasie in Zeeland

Afgelopen zondag was het prachtig weer. Tenminste, als je het vergelijkt met de meeste dagen van deze winter. Er was in ieder geval een beetje zon. Prima omstandigheden om "even" naar de Brouwersdam te rijden. Aan de zeekant waren veel Zaagbekken en Brilduikers aanwezig. Allemaal buiten het bereik van de camera helaas.
 
 
Omdat er op de keien altijd iets te "pikken" valt, zie je hier ook veel atypische zeevogels als Eksters en Kraaien naar een hapje scharrelen
  
 
En deze vriendjes zijn er ook bijna altijd wel te vinden bij de water uitlaat.. Deze keer heb ik er slechts twee waargenomen. Ze hebben een heel duidelijk eigen kleuren/vlekken ven zelfs bouw van de kop, waardoor ze vrij eenvoudig te herkennen en te onderscheiden zijn.
  
 
Grote aantallen kokmeeuwen en
 
 
Zilvermeeuwen zijn er altijd wel. Soms is het voor ons een raadsel waarom dergelijke vogelsoorten beschermd zijn. Er zijn er in onze ogen zo veel dat je er over struikelt en ze zelf je patatje uit je bakje komen eten als je niet op let. Toch zijn er wereldwijd relatief gezien weinig meeuwen. Dat zelfde gelde overigens voor vele soorten ganzen.
 
 
Brandganzen zitten er momenteel vele duizenden in de polderlandschappen van Zuid Holland en Zeeland. Deze groepen trof ik in en om de Schouw (kilometertje of 3 voor de Brouwersdam). Onvoorstelbaar indrukwekkend dat af en aan vliegen van kleine en grote aantallen ganzen. Als ze ergens van schrikken, gaat de hele groep op de wieken. Dat is gewoon overweldigend, zowel qua schouwspel als qua geluid!
 
 
En dan kom je ook nog af en toe een grauwe gans tegen tussen al dat zwart witte geweld! 
 
 
Ook bij eenden zie je dat veelvuldig; grote groepen van het zelfde ras, met daartussen een verdwaalde soortgenoot van een ander ras. Tussen deze vlucht kuifeenden
 
 
vloog ook een verdwaalde slobeen mee