zaterdag 3 augustus 2013

Vlinders tellen

Dit weekend wordt de nationale vlindertelling gehouden. Als je zelf in je tuin wilt meetellen kan dat vandaag (zondag 4 augustus) nog. Er is zelfs een prachtige app om mee te kunnen doen (vlindertelling) in de app store. In zo'n weekend mogen de vlinders dus niet ontbreken in mijn blog!


De Atalanta is een veel voorkomende soort. Vooral van afstand een mooie vlinder. Dichterbij zie je een behoorlijke beharing aan de bovenkant. Bij veel vlinders is er een behoorlijk verschil tussen de kleuring van de bovenkant en de onderkant van de vleugels. De Atalanta heeft met gesloten vleugels een prima schutkleur!
 
 
Een ander voorbeeld van afwijkende tekening op boven en onder vleugel; het Boomblauwtje. Als je deze foto ziet zou je echt niet denken dat de bovenkant mooi blauw is!
 
 
Zoek een plaats waar brandnetels in de volle zon staan en je vindt er meestal ook wel Bonte Zandoogjes. Niet zo opvallend van kleur, maar ook een mooie tekening.
 
 
En als je dan toch aan het struinen bent.. pik je toch ook nog wat ander gedierte mee! Hier twee gewone Oeverlibellen. Boven de vrouwelijke en onder de mannelijke variant.
  
 
Het Rood Soldaatje is vaak in groepjes op bloemen te vinden ik heb er soms wel dertig tegelijk op schermbloemen zien zitten. Hier een bescheiden drietal
 
 
Ik heb een uur lang aan de over van een plas gezeten om over het water scherende Huiszwaluwen vast te leggen. Dat is dus niet gelukt! Het contrast tussen de waterlijn en de vogeltjes is zo minimaal dat je geen scherpe foto kunt maken (tenminste niet met mijn apparatuur). Tegen de blauwe lucht lukte het wel om deze foto te maken in de vlucht.
 
 
Lepelaars boven mijn favoriete vogelplas; de Starrevaart. Zelfs in de stille tijd (die duurt van juni tot september) kun je hier nog wel eens een aardige foto maken van niet zo algemeen voorkomende vogelsoorten. De bovenste vogel is een jonge vogel (Juveniel). Snavel, kin en vleugeltoppen zijn nog niet op kleur. Meest opvallend zijn natuurlijk de zwarte vleugeltoppen die bij een volwassen exemplaar (onder) volledig wit zijn geworden.