zondag 20 oktober 2013

Allemaal net niet..

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Nog nagenietend van de mooie foto van de zwarte Ibissen ging ik gisteren weer "een uurtje" naar mijn favoriete stekje; de Starrevaart. Eerst even wat kleine klusjes in huis doen. Het weer werd richting einde van de ochtend steeds beter, dat stemt hoopvol. Rond de middag sloeg het om; steeds meer wolken. Toch weerhoudt mij dat niet van het opzoeken van gevederde schepsels. Ik op pad. Mooie foto's; vergeet het maar! En desondanks heb ik weer heerlijk genoten van alle moois in de natuur.

 
Soms rijd ik in een rechte lijn naar mijn bestemming (snelweg A12.A4) maar de vogelplas, soms binnendoor (Boskoop, Benthuizen, Zoetermeer, Leidschendam). In het laatste geval kun je dat ook nog even langs de Wilck en door de polder. Deze grote Zilverreiger stond langs de sloot in de Wilck. Maar ja, precies aan de verkeerde kant van de weg! Vol tegen de zon in.. en dan ook nog scherpstellen op een wit vlak; vergeet maar dat dat een super foto wordt!
 
 
Onderweg verder niet heel veel bijzonders tegen gekomen. Aangekomen bij de plas was er één grote afwezige; de zon. Daarnaast stond het water op de plas vrij hoog door de grote hoeveelheden regen van de laatste tijd. ik heb een poosje zitten kijken naar een groepje zwarte ruiters. Even leek het dat er paringsgedrag gaande was. Iets beter kijkend was het domweg een gevecht om een landingsplek; de pijp die door de plas loopt staat volledig onder water. Tussen een groepje Zwarte Ruiters stond een Kemphaan. Eén van de Ruiters bleef maar proberen op hem te landen (foto boven). Niet echt een gevecht, maar meer een beetje elkaar irriteren. De Kemphaan was het op een gegeven moment toch zat en vloog naar het kleine eilandje (foto midden). Ook de Ruiters trokken daar later even heen. Op de onderste foto komen ze terug van hun korte uitstapje.
 
 
Als je een plas als de Starrevaart bezoekt of de Wilck in trekt, zou je niet denken dat de Smient ook maar iets bijzonders is. Duizenden kun je er vinden. Toch komt deze soort vooral bij ons voor in grote concentraties tijdens de overwintering. Het verenkleed van vooral de mannetjes is sowieso bijzonder!  
 
 
In de vogelwereld, en zeker bij de eenden, moeten de vrouwtjes het vaak met veel minder doen dan de mannetjes waar het de verenpracht betreft. Voor velen zal dit een gewone eend zijn. Het is echter een vrouwtje Pijlstaart. Meest opvallende kenmerkende eigenschap: enige vrouwtjes eend met een egaal bruine kop.

 
Tumult op de plas levert massale vlucht bewegingen op. Roofvogel in de buur? Iedereen de lucht in! In dit geval was het een bruine Kiekendief die voor tumult zorgde. Bergeend voorop, Slobeendje er achter en natuurlijk honderden Grauwe ganzen die volgen.
 
Begrijp je nu dat ik ook zonder mooie foto's fantastische uurtjes kan hebben in de mooie Nederlandse natuur?